HC De Vechtstreek

Foto Schaatsen op de baan

Schaatsen op de baan

Regels

Op de ijsbaan in Utrecht zijn een paar regels van kracht. Voordat je gaat schaatsen, moet je je hier van bewust zijn.

  • Handschoenen dragen is verplicht! Niet aan, niet schaatsen!
  • Abonnement altijd bij je hebben! Er wordt gecontroleerd!
  • Neem voor je eigen veiligheid 2 meter afstand van het ijs zodra de dweilmachines op de baan zijn.
  • Je mag pas het ijs op als het stoplicht op groen staat!
  • Schaats altijd "tegen de wijzers van de klok in" (linksom door de bocht).
  • Ga niet op de luchtkussens hangen of rusten.
  • Op het ijs mag niet gegeten en/of gedronken worden.
  • Aan het eind van de les als het stoplicht op rood staat mag je niet verder schaatsen. Ga zo snel mogelijk van het ijs af omdat de dweilmachine het ijs op komt.
  • Verlaat de baan op het rechte stuk, niet over de kussens.

Schaatsen kiezen

Er zijn heel veel schaatsen op de markt verkrijgbaar. Onze voorkeur gaat uit naar drie modellen: de easy glyder, de stalen lage noor met leren schoen of de stalen lage noor met harde schoen.

De easy glyder van de firma Zandstra is een uitstekende schaats voor beginnende schaatsers. Deze schaats is een moderne variant van de 'houtjes' (houten schaatsen). De houtjes zijn ook goed, maar de easy glyder is eenvoudiger aan te trekken. Geen veters, maar een clicksysteem zorgt ervoor dat ze stevig onder gewone schoenen zijn aan te trekken. Tip: gebruik wel stevige platte, liefst hoge en waterdichte schoenen, dus geen linnen gymschoenen of rubber laarzen.

Easy Glider
  
De stalen noor is meer geschikt voor de al (iets) gevorderde jeugdschaatser. Er zijn twee modellen: met leren schoen en met een harde plastic (ijshockey) schoen. Kenners zeggen dat je met de leren schoen beter leert schaatsen. Niettemin hebben sommige jeugdige schaatsers met het leren model nog last van 'zwikken' omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Koop 'lage noren'. Het ijzer staat dan dicht op de schoen en dat geeft meer stabiliteit.   

Stalen noor
 
Van dit 'zwikken' heb je geen last met de plastic hoge schoen. Het voordeel van dit model is dat je er gemakkelijk op schaatst. Het nadeel is dat je geen enkelstabiliteit ontwikkelt en minder goed in de schaatshouding kan zitten. Hierdoor leer je op de langere termijn de techniek minder goed. Let op! Ook voor dit model geldt dat je beter een laag model kunt kopen.

Plastic schoen

Koop beslist geen dure wedstrijdschaatsen, klapschaatsen, ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen voor jeugdschaatsers!

Schaatsen kopen

Wij adviseren schaatsen te kopen bij een speciaalzaak. Daar krijgt u goed advies en service. Een ander voordeel is dat u daar ook de schaatsen op maat kunt aanschaffen. Vuistregel is 1 maat kleiner dan de schoenmaat. Dat is erg belangrijk om de techniek goed te leren! De schaatsspecialisten hebben nieuwe, maar ook uitstekende gebruikte schaatsen die u kunt inruilen als ze te klein worden. Een ander voordeel: je bent verzekerd van een juiste ronding in de schaats en ze kunnen uw schaatsen ook slijpen. In onze regio zijn de bekendste speciaalzaken: 

Schaatsen onderbinden

De ouders/verzorgers helpen de kinderen bij het onderbinden van de schaatsen. Maak de veters voor noren of houtjes precies op lengte zodat 1 dubbele strik voldoende is om ze vast te maken. Veters korter maken is eenvoudig. Knip de veters door bij de neus van de schon, maak ze korter en knoop het weer aan elkaar. De knoop zit bij de neus van de schoen, dat hindert niet. Te lange veters niet om de schoen binden dat belemmert de bloedsomloop met zere en koude voeten tot gevolg! Voor de bekende oranje linten van de houten schaatsen geldt hetzelfde. Te lang is gevaarlijk.

Luchtkussens en rubber matten.
Overal langs de ijsbaan liggen rubber matten op de vloer. Je kunt van de rubbermat zo het ijs opstappen. Let wel op: soms ligt er zand of steentjes op de grond en dan kunnen je schaatsen beschadigd of bot raken. De bochten zijn beveiligd met een sterk luchtkussen op de overgang van ijs naar rubber. Het is zo lekker, we weten het, maar verboden om op het luchtkussen te zitten, uit te rusten, er tegen aan te hangen of overheen te klimmen om het ijs op of af te gaan. Wil je het ijs op of afgaan dan doe je dat altijd op een recht stuk. Nooit in de bocht!

Vaste plaats op de ijsbaan

We schaatsen op de ijsbaan met meerdere verenigingen tegelijk. Elke vereniging heeft een eigen deel van de ijsbaan waar de groepen verzamelen en de oefeningen plaatsvinden. Let op de oranje, blauw, fluorescerende trainingsjacks van de Vechtstreek begeleiders en je weet wat de vaste plaats is waar onze vereniging en jouw groep staat. Voor de ouders en toeschouwers is er ruimte langs de baan.

Warm blijven

Ook als is de ijsbaan half overdekt, schaatsen doe je in de buitenlucht. We worden niet meer nat van de regen, maar het kan wel koud zijn. Warm blijven is belangrijk. Dat lukt beter met een paar dunne lagen over elkaar heen, dan met 1 dikke laag kleding. Je beweegt dan makkelijker en er komt tussen de laagjes een isolerend luchtlaagje. Bijvoorbeeld: ondergoed (er is voor koud weer ook zgn. thermisch ondergoed in de handel), 1 paar sokken, schaatsmaillot, lang T-shirt of Ski-Pulli met col, dunne sweater, schaatsjack, handschoenen of wanten. Hoeveel laagjes je aantrekt is afhankelijk van de buitentemperatuur, maar ook wat je zelf het prettigst vindt.

Evenementen

Tijdens het jeugdschaatsseizoen vinden er een paar evenementen plaats. Zo komt begin december Sinterklaas de baan met een bezoekje vereren. In januari vindt de Jeugd-Elfstedentocht plaats. Ook dit seizoen is er op de Utrechtse ijsbaan weer de Jeugd-Elfstedentocht! De ijsbaan verandert in een heus Elfstedentocht decor, met stempelhokjes in elf steden, wakken, kluunplaatsen en koek en zopie. Net als de Friese Elfstedentocht is dit een prestatietocht en geen wedstrijd. Alle jeugdschaatsers van de Vechtstreek kunnen hier gratis aan meedoen (op vertoon van hun jeugdschaatsabonnement). Door de vele (verklede) deelnemers en toeschouwers is de Elfstedentocht elk jaar weer een feestelijke dag.

Mocht koning winter streng gaan heersen en er komt natuurijs dan organiseert de Vechtstreek jeugdschaatsactiviteiten. Informatie hierover vindt u dan in ieder geval op onze website. Tenslotte is in maart het diplomaschaatsen en een feestelijke diploma-uitreiking.

In het Voorlopertje voorafgaand aan deze evenementen staat alle informatie.

|